Thursday, February 17, 2011

Asam Rebus Incess

Thursday, February 17, 2011
Bahan-bahannyer...

~Bendi (betul ke ejaan), tak berapa tau eja in Bahasa..coz dulu I sekolah kat LUNDUN... Finger lady
~ Belacan (sikit jek..banyak letak mau ropong hidung, tak moh letak pun..tak ada sapa nak marah)
~ Daun kesum or Bunga Kantan
~ ikan kembung (ikan x berapa nak kembung pun boleh..)
~ ikan bilis
~ bawang merah



Bahan untuk di tumbuk (tumbuk dlm lesung batu..kot blend tak sodap..tapi kot x ada lesung batu..pijak pun boleh or tumbuk guna tangan..heheheheh)

~ Belacan
~ cili besau (cili merah)
~ ikan bilis
~ bawang merah
~ ikan kembung (direbus..buang tulang..kot tak buang..tercekik lak..)


Caranya..

Bahan yang ditumbuk tadik masuk dlm periuk, letak air paras si finger lady tadik, letak daun kesum or bunga kantan, letak ler garam or perasa yang di benarkan or halal di sisi agama... Agak2 nampak dah masak..angkat..hidang..




~~~ perhhhhhh!!! rasanyer...sedap bangetttttttttt kat INDON x ada...heheheeheh~~~~




Photobucket

0 comments:

Post a Comment

 
◄Design by Pocket, BlogBulk Blogger Templates