Tak susah rupenya nakbuat bubur lambuk ni..tapi depends on individu or syle coz certain letak santan certain tak letak...but I tried based on my mum recipe, hasilnya yummy...kata min...(emmm sapa lagik nak puji kot tak anak sendiri takgitu..).
Cara + Bahan
~ Beras, Daging, Udang, halia, bawang putih+merah, kayu manis, bunga lawang, halba, serai, ikan masin tenggiri.
~ Beras tadik korang masak mcm nak buat bubur nasi(kot sapa tak reti..pi tanya cikgu bedah). Tumiskan halia, kayu manis, bunga lawang, halba (halba kot tak moh letak pun tak per..), dah garing,masukkan daging dan air + perasa , dah agak2 mengelegak, daging pun dah empuk, kome letak udang, gamak2 dan mesra..and bubur tadik pun dah masak, letak terus dlm kuah sup tadik...amacam....letak serai yang di ketuk tadik (sebatang pun jadik.., tak moh letak pun tak dosa pun). by the way..ikan tenggiri masin tadik kome..goreng garing & tumbuk.., letak dlm bubur lambuk anda....perghhhhhhh sedap siot...(aku ler rasa...sedap..kome..teman tak tau..)
Note: Tapi bubur lambuk aku ni...boleng (kosong) coz..tak ada daun sup sebagai penyeri..kerana..anak ku tidak ler suka..benda yang hijau mijau ni...
SAMBAL MANGGA/BELIMBING BULUH
Asalnya kekawan ajar aku gunakan belimbing buluh, tapi disebabkan rumah aku tak ada belimbing buluh and ada mangga muda..so belasah jek..tapi sedap kau..makan ngan nasi panas2..and kot nak bersahur..ni kan...sedap tu..kot lalu ler nak makan nasi...time sayur...tapi aku rasa ler kan..Cikgu Bedah..sure lalu..hehehehehhehehe
~ Mangga or belimbing buluh di tumbuk (air for belimbingtu... dibuang)and letak tepi.
~ cili api + belacan + bawang merah/besar tumbuk lumat.
~ ikan bilis goreng asingkan.
~~~~~
Tumis cili api yang ditumbuk tadik, biar garing, masukkan mangga or belimbing tadik..gaul sehingga mesra garing, letakkan perasa last sekali kome letak ikan bilis tu..tapi di recai2 kan..(kau faham ke..recai tu..heheheh ala..lenyek2 ler..bagi hancur sikit...)
Novel
11 years ago
0 comments:
Post a Comment